donderdag 28 maart 2013

De tiende steen

"Weg met de beschaving"
Pentekening uit 1979


Op de schaal van 1 tot en met 10 scoort onze beschaving in mijn optiek een magere 4. Beschaving. Wat is dat? Kun je dat eten? Riep men vroeger. Nee dat kun je niet eten, maar er is wel eten. En zolang niet iedereen op de wereld genoeg te eten heeft kun je eigenlijk niet van beschaving spreken. Zo zie ik dat. Uiteraard zijn er delen op de wereld waar je van een vorm van beschaving kunt spreken, als het criterium alleen over eten zou gaan. Voor beschaving is meer nodig dan alleen eten. Vrede is een punt van beoordeling. Gelijkwaardigheid van mens en dier en de natuur. Vrijheid van meningsuiting, respect en verdraagzaamheid zijn er nog een paar. Met gemak kan ik nog een paar punten opnoemen. Maar als je naar alle punten, die ik aangegeven heb, kijkt, dan denk ik dat een 4 nog aardig aan de hoge kant is. Vroeger kregen wij nog een min 1 op school als je een repetitie slecht had gemaakt. En als ik eerlijk ben heb ik wel eens een min 3 gehaald. En volkomen terecht, want dan had ik er ook echt niks aan gedaan. En daar schort het in de huidige beschaving ook aan. Men zegt wel dat ze hun uiterste best doen, maar economische belangen dringen altijd voor. Kijk maar naar de oorlogen in het midden oosten. Daar is olie een obstakel voor echte vrede. En strategisch bondgenootschap. In het oude Romeinse Rijk heette dat verdeel en heers. En zo gaat dat nu nog steeds.

Ik begrijp best dat de mate van beschaving niet zomaar een twee drie te verbeteren is, maar we kunnen er op zijn minst mee beginnen. En zoals dat altijd gezegd wordt is het volgende cliché heel juist. "Verbeter de wereld en begin bij jezelf." Doe dat en wacht niet tot anderen eerst beginnen, want dan gebeurt er nooit wat. In eerdere blogs heb ik al geschreven dat we in een interessante tijd leven en dat er grote veranderingen bezig zijn. Dat kun je zien aan het aantal mensen dat een groeiende afkeer heeft van politiek in het algemeen. "Democratie is de minst beroerde bestuursvorm van alle beroerde systemen." Dat zei een oude Griekse Wijsgeer. Ik weet zo gauw niet meer wie het was en dat doet er ook niet toe. Het is gewoon waar. Dat bewijzen alle huidige bestuursvormen over de wereld. Wij hebben hier nog mazzel dat we in een redelijke vorm van vrijheid leven, maar ga eens op Cuba kijken of in China en Noord Korea, of in landen in Afrika waar de ene bevolkingsgroep de andere het licht in de ogen niet gunt. En kijk eens voorzichtig naar de landen waar geloof een grote mate van onrust brengt omdat de een de regels anders interpreteert dan de ander. En hoe groter de angst voor het hogere is, hoe fanatieker het geweld tegen anders denkenden. 

Die anders denkenden hebben we hier in ons zogenaamd vrije westen ook. Maar helaas staan nog lang niet alle neuzen dezelfde kant op. Kortom; er is nog een hoop werk te verrichten. En daar moeten we dus zelf mee beginnen. Alle begin is moeilijk maar ook een lange reis begint met de eerste stap. En daar hebben weer weer een oude Chinese wijsheid. ja, de Chinezen wisten dat al lang. Helaas zijn ze ver terug gevallen, maar ze worden steeds wakkerder. De Chinezen komen er ook. Ze moeten wel, want anders gaat het mis. Veranderingen hoeven niet groot te zijn. Het begint al met eten en drinken. Ga er iets bewuster mee om. Laat eens een kop koffie staan om gewoon zuiver water te drinken. Veel mensen geloven dat je alleen maar gezond kunt zijn als je alleen maar biologisch verantwoord voedsel eet en geen vlees en vis. Maar dat is onzin. Ieder mens moet gewoon eten waar hij of zij behoefte aan heeft. Het gaat veel meer om de hoeveelheid dan om wat je eet. Een beetje matigen helpt al. Dat geldt voor alles, koffie, thee, alcohol, diverse rookwaar, snoep en nog veel meer. 
Tijd voor een tekening.

"Eet gezond, denk een appel."
1985

Gezondheid zit ook in het denken. Als je er helemaal van overtuigt bent dat je alleen maar gezond kunt zijn als je op een bepaalde manier met eten bezig bent, dan is de kans groot dat je helemaal niet gezond bezig bent en dan is de kans dat je gezond bent ook niet zo groot. Een klein beetje gezond bewustzijn kan al genoeg zijn. Ons Calvinistische denken zit ons duchtig in de weg. "Ja maar ik ben niet op die manier in dat dogma opgevoed." zullen een heleboel mensen zeggen. En dat mag dan waar zijn, maar door de eeuwen heen hebben diverse dogma's ons 'denken' en 'bewustzijn' scheve informatie gegeven. Er zijn nog steeds heel veel mensen die echt uit de grond van hun hart menen dat als je niet werkt, je ook geen recht op geld en eten hebt. "Dan moet je de armen maar uit de mouwen steken." zeggen ze dan en "eigen schuld dikke bult." Begrijpelijk vanuit het oude denken, maar o zo ouderwets als je het naar de normen van echte beschaving tilt. Want in een echte beschaving heeft iedereen evenveel recht op een goed en gezond leven als welk ander mens ook. Heel simpel. Barack Obama heeft het in zijn inauguratie toespraak nog eens duidelijk herhaald. En hij was niet de eerste Amerikaanse president die het wist en het uitsprak. Het staat ook in de grondbeginselen waarop de Verenigde Staten van Amerika is gebouwd. Het gebeurt alleen niet, ook in Amerika niet, daar is de tweedeling veel te groot en te machtig. Het is toch te gek voor woorden dat er daar twee kampen zijn die elkaar het licht in de ogen niet gunnen met als triest gevolg dat er vele vele Amerikanen in armoede leven. O ja, het is het land van onbegrensde mogelijkheden, maar moeten die mogelijkheden dan altijd over de ruggen van de minder fortuinlijken zijn? Nee toch. Maar het gebeurt wel. De ene politieke partij is bang dat de ander in de geschiedenisboekjes als winnaar uit de bus komt. Ik niet, dan jij ook niet. Op die manier sneuvelen heel veel goede maatregelen, initiatieven van beide zijden. Jammer maar waar. Dan hebben wij hier in ons kleine kikkerlandje heel wat meer keus, maar of het daar nou zo veel beter van wordt valt zwaar te betwijfelen. Het geeft in ieder geval het idee dat er een mogelijkheid is voor een grote groep Nederlanders dat ze mee mogen denken over de politieke koers van het land. Dat valt volgens mij reuze tegen. Wat volgt is over het algemeen een slap compromis waar veel te veel rekening wordt gehouden met een kleine groepering. Niet in de laatste plaats van een bepaalde geloofsovertuiging, of sociaal democratische geloofsovertuiging. Het kan hier in Nederland gewoon alle kanten op. 

In een echte beschaving staan mensen aan het roer die het belang van het grote geheel in de gaten houden. Dat doen ze nu toch ook? Hoor ik van verschillende kanten roepen. Ja, dat zeggen ze wel, maar het pakt altijd anders uit. En dat komt doordat alles is scheefgegroeid. 

Is het dan allemaal slecht wat er gebeurt?
Welnee, in tegendeel. Het gaat juist hardstikke goed. Het oude denken krijgt tik op tik en menig gouden paleis wordt omver gekegeld. En daar komt weer een spreuk van een wijs man. Ghandhi heeft gezegd: "Iedere dictator stoot zichzelf uiteindelijk van de troon." Hij heeft destijds het bewijs geleverd door de Engelsen op vreedzame wijze te verdrijven. En je ziet het hier in ons eigen land ook gebeuren. De medische wereld ligt onder vuur. De ene miskleun na de andere komt aan het licht. En het zal nog wel even aanhouden. De hele bankwereld staat zwaar onder druk. Waarom? Omdat ze hun macht niet terug willen brengen en het geld weer de waarde willen geven die het van oorsprong heeft en dat is een ruilmiddel. Wat doe je liever als je een paard wilt ruilen tegen een koe? Stel dat een paard anderhalve koe waard is. Dan is het toch beter om de waarde om te zetten in geld, zodat de een de koen gewoon kan kopen en de ander het paard. Dan blijven zowel het paard als beide koeien leven. Is dat nou zo moeilijk te begrijpen? Om je heen zie je steeds meer ruilhandeltjes opdoemen. Ik hoorde van vrienden dat ze oude singeltjes tegen een paar pakken koffie en koffiemelk hadden geruild. Voor mijn kleinkinderen leg ik even uit wat singeltjes zijn. Dat zijn kleine ronde zwarte schijfjes die je op een platenspeler legt, vervolgens zet je een speciale naald in de groeven van dat schijfje en als het apparaat aangesloten is op een versterker dan heb je kans dat je mooie muziek hoort. 
Op onderstaande tekening is alles ineen gestoken.


"Grammofoon mij stijl"
1985

Alleen is het kleine zwarte schijfje wit geworden en komt het geluid uit een grote hoorn.
Ruilhandel. 
Daar waren we gebleven. Steeds meer mensen gaan het op hun eigen manier doen. Enerzijds omdat ze gewoon geen geld meer hebben om spullen te kopen en anderzijds omdat ze gruwelijk de schurft hebben aan banken en hun despotische directeuren. Dictators zijn het. En ze stoten zichzelf van de troon. Daar kun je rustig op wachten. Vroeg of laat donderen ze met flink geraas omver, gewoon omdat de belastingbetaler het niet meer op kan brengen om nog een bank te redden en ook omdat de belastingbetaler dat niet meer wil. Het zou me niets verbazen als, die paar belastingbetalers die er nog zijn, gaan bepalen waar ze wel en waar ze niet meer belasting over willen betalen. Genoeg = genoeg en Op = Op!!! Wanneer gaat de politiek dat eindelijk eens zien. Waarschijnlijk pas als de schatkist zo geplunderd is dat het salaris van de eigen ambtenaren niet meer betaald kunnen worden. Sneu natuurlijk. Maar moeten zij dan de enigen zijn die er niet onder hoeven te lijden? Is de kleine man dan werkelijk zo klein geworden dat die er niet meer toe doet? Kennelijk wel. 

"Piramide en kantoortoren, zoek de verschillen."
29 maart 2013

Uit bovenstaande tekening kun je zelf wel zien wat er mis is. Links mist menselijkheid en rechts is volkomen uit balans. Het heeft niets met politieke voorkeur te maken, het is slechts een voorbeeld.
Het pyramide model laat zien dat de verschillen groot waren wat betreft macht en onmacht. De absolute macht zit helemaal bovenin het kleinste driehoekje. In de tekening heb ik er 'Hoogste adel" bijgeschreven. Vroeger was dat de machtigste Keizer, Koning, Paus en Admiraal.  Kan me niet schelen hoe je ze noemt. Direct daaronder komen de eerste armoedzaaiers. Ook al is het 'Hoge adel", het staat toch onder gezag van de alleenheerser die de absolute macht heeft. Onder de Hoge adel komt de middenklasse, inclusief lage adel. Ook armoedzaaiers, want ze horen niet bij de hoge adel, en ze willen niet bij de arbeiders horen. Helemaal onderop staan de arbeiders, zieken, zwakken en zwervers. Het is de grote groep die uitgezogen wordt door groep 3, die weer uitgezogen wordt door groep 2 en die weer door groep 1. Het is dus de onderste laag die werkelijk voor het geld zorgt. Of dat nou handel is of goederen,  opbrengsten uit veeteelt, of landbouw, of uit kunst en cultuur van welke orde ook. Het doet er niet toe. Het is die onderste groep die het geld genereert waar de bovenste groepen recht op denken te hebben. Dat denken ze omdat ze  dat denken, omdat men dat altijd al gedacht heeft. Daar gaan ze dus niets meer aan veranderen. En als hun geld op is sturen ze daar ander werkvolk op af om het geld op te eisen. Daar zijn door de eeuwen heen geraffineerde namen voor bedacht en om het allemaal een zweem van rechtvaardigheid te geven, hebben ze er ook wetten voor in het leven geroepen. Die wetten zijn dus vooral door groep 1 gemaakt en worden over het algemeen door groep 1 en 2 gehandhaafd. Klasse justitie heet dat. Daar is nog steeds niets aan veranderd, ook al doet men het voorkomen van wel. tegenwoordig heten de mensen die het geld bij de onderste groep komen halen, belastingambtenaren en als je niet kunt of wilt betalen heten die mensen deurwaarders en incassobureaus. Vroeger was gewoon een geldjachtopziener met een grote beul met hakbijl. Dat was heel duidelijk. Nu is het door de zweem van gerechtigheid nog gemener geworden en ook desastreuzer.
In het piramide model kun je zien dat de laagste groep redelijk groot is en het hele stelsel aardig overeind weet te houden. Dat gebeurt en gebeurde vooral door te wil te leven en te overleven. Daar is nog steeds niets aan veranderd.
De enige reden dat het piramide stelsel zolang gewerkt heeft is omdat de onderlaag heel lang dom en klein is gehouden vanwege de wetten die dat toestonden.
Tijdens de Franse revolutie zijn de bovenste twee lagen gedecimeerd met behulp van de guillotine. Dat mag tegenwoordig niet meer. Dat heet voortschrijdend inzicht en is een vorm van beschaving.
Vandaar dat we al aan een 4 toe zijn op de schaal van beschaving.
De bovenste twee groepen zijn wel degelijk gewaarschuwd voor het naderend onheil. Hen is geadviseerd om hun macht te delen. Dat wilden ze niet, want dat was niet nodig. Het ging al zo lang goed.
In het kantoortoren model zie je hoe het is fout gegaan.
Ook hier voor het gemak maar vier groepen en ook hier zit aan het hoofd van groep 1 een machtig man/vrouw. Niemand weet eigenlijk wie dat is. Dat is een verschil met de piramide, want daar wist iedereen wie dat was. De absolute heersers van vroeger zogen wel veel geld uit de onderlagen, maar dat staat in schril contrast met de hoeveelheid geld die nodig is om al die mensen die tot het hoge kader horen te betalen. Maar daar zijn zorgvuldig cao's voor afgesloten, dat heet in het geval van het hoge kader anders, maar dat maakt voor het verhaal geen verschil. Groep 3 bestaat uit ondersteunend personeel en dat zijn mensen die alle onzin die groep 1 en 2 bedenken in goede banen moeten leiden. Ik zeg met nadruk onzin, omdat het gros van de beslissingen die in de 'hoogte' genomen worden, in de 'laagte' niet werken. Meestal komt dat omdat groep 1 en 2 al lang geen verbinding meer hebben met groep 3 laat staan met groep 4. Die moeten niet zeuren, maar gewoon werken. Je ziet dat er in de loop der jaren een grotere groep is gekomen die welvarend te noemen is. dat komt omdat meer en meer mensen de gelegenheid gehad hebben om te studeren en omdat veel ouders graag willen dat hun kroost het beter moet krijgen dan zij het zelf hadden is het schooladvies zo hoog mogelijk gesteld. Allemaal begrijpelijk. Maar wie doet dan het werk? O, ja, helemaal vergeten. Het werk wordt gedaan door groep 4. Maar dat is een verdomd klein groepje, die kunnen toch nooit genoeg verdienen om die hogere groepen te onderhouden? Nee, dat kunnen ze ook niet. Maar daar hebben we wetten voor uitgevonden. En ook die zijn in dit geval door de bovenste groep gemaakt en worden gecontroleerd en uitgevoerd door groep 1 en 2 en uiteraard ondersteund door groep 3. Groep 4 moet zijn bek houden. Die moeten zo snel mogelijk weer aan het werk gaan. Dat is de slogan van het huidige kabinet en de voorganger van het huidige kabinet. Je ziet dat er absoluut geen bewustzijn is over mens en werk, laat staan over eten, waar ik het eerder over had. De hele beschaving is gebaseerd op een hele grote leugen en die leugen is de volgende. "De ene mens is beter dan de andere mens. Die betere mens heeft dus het recht  om die andere, mindere, mens te overheersen." Een grote misvatting. Onze hele 'beschaving' is gegrondvest op het idee van verschil. Een verschil dat uitgelegd wordt als beter en slechter. En de betere heeft altijd gelijk, omdat die dus beter is. 
"Afgebrande lucifer"
1985



Het is als met bovenstaande lucifer. Als je die aan de verkeerde kant aansteekt en hij blijft branden dan eindigt het met een knal als de zwavelkop bereikt wordt. Dooft het vuur, dan sterft het een natuurlijke dood. Wat misschien beter is dan met een ontsteking. De Franse adel is met een ontsteking onthoofd. Zou de huidige adel wel luisteren en de macht met het volk delen en het volk geven waar het recht op heeft? Ik hoop het wel, maar denk het niet. Ze zitten te hoog van de grond en missen daarom contact met de dagelijkse werkelijkheid en die ziet er niet goed uit. Door de lasten van groep 4 te verzwaren komt er een nog grotere druk op die groep te staan en ze hebben het al zo moeilijk en groep 4 wordt dunner en dunner. De kruik gaat net zolang onder tot die barst. En er zitten al een heleboel barsten in de kruik die de huidige beschaving voor moet stellen. Die kruik noemt men 'economie'. Ja, het zal volgend jaar beslist beter worden. Het dieptepunt is al bereikt. Deze leugen verkondigen de mensen uit groep 1 en 2 al meerdere jaren. Groep 4 zal geen guillotines oprichten, maar het zal groep 1 en 2 zeker pijn gaan doen, ook al omdat groep 3 met groep 4 solidair aan het worden is. Ook groep 3 voelt de druk groter worden.
Aan het begin zei ik dat de beschaving waarin wij denken te leven een min 4 heeft, maar het cijfer daalt angstwekkend snel. het wordt tijd dat alle mensen samen gaan werken en zo langzamerhand aan het idee gaan wennen dat we allemaal gelijk zijn aan elkaar. Waarom? Omdat we allemaal mensen zijn. Meer reden is daar niet voor nodig. Als je dat niet ziet, moet je het volgende leven maar op een andere planeet gaan leven. Eentje waar onderdrukking, slavernij en geweld hoogtij vieren. Hier op aarde is daar geen plaats meer voor. In Syrië woedt een hevige strijd om van een buitengewoon gemene dictator af te komen. Dat heeft hij aan zichzelf te danken. Had hij zijn macht maar met het volk moeten delen. Nu is het te laat. In Noord Korea zit ook zo'n schurk. Een jonge vent, die zou toch beter moeten weten. Misschien moeten we wachten tot zijn zoon het van hem over neemt.
Laten wij er hier niet op wachten. We nemen geen genoegen meer met het onderscheidt in groepen. Er is maar EEN groep en dat zijn we samen met ons allen. Iedereen over de hele wereld. 
Het zal nog wel even duren, maar het proces is al jaren geleden in gang gezet en het dendert door als een groep wilde olifanten en die zijn niet of nauwelijks te stoppen. Dat moet je niet eens willen.
"Lucifers, brengers van Licht"
1985
Ik ben gek op lucifers. Het zijn brengers van Licht en Warmte. Maar dan moet je ze wel goed gebruiken. Voor de gelegenheid plak ik er mijn lievelings slogan op. "Vrijheid, Gelijkheid en Broeder/Zusterschap" We zijn immers allemaal gelijk, mannen en vrouwen, oud en jong. Dat we met hetzelfde respect met de natuur en onze dieren om moeten gaan is een volgende stap naar beschaving.
Het spreekt voor zich dat als we deze lucifers goed gebruiken het vreugdevuren zijn.
Ik groet een ieder die dit lees, waar ook ter wereld, want ik krijg meldingen dat er van over de hele wereld mensen mijn blogs bekijken en lezen. Amerika, Venezuela, Ecuador, Thailand, Finland, Albanië, België en Duitsland. Ik geniet daar van en vindt het gelijk ook fascinerend.
Hartelijke groet allemaal en tot het volgende blog.
Dirk Jan van Harten




Geen opmerkingen:

Een reactie posten